Een roadtrip door het binnenland van Andalusië.

De gebergte van El Chorro.

De gebergte van El Chorro.

Op een dag nodigde Michael ons uit voor een roadtrip, om te laten zien waar Inland Properties allemaal actief is. Andalusië zit vol met prachtige bergenketen,  heerlijke tapas en historische kastelen.

Onze tocht begon in Torremolinos, een stadje aan de Costa del Sol die op geen 10 kilometer ligt van Malaga. We reden eerst richting Malaga, waar we door de buitenwijken richting het noorden reden. De wegen rond Malaga en Alóra zijn populair bij motorrijders vanwege de goede kwaliteit en de vele bochten. Midden in de provincie van Malaga ligt Alóra, een typisch Andalusische dorpje op de hoogste heuvel van de Guadalhorce vallei. In Alóra maakte wij meteen een stop op het ‘nieuwe’ plein, waar we een kopje koffie dronken.

Na het nuttigen van een kopje koffie stapte we weer in de auto om verder de heuvel op te gaan, richting de Castillo de Alóra. Tijdens onze rit naar boven kwamen wij ook nog langs het ‘oude’ plein, waar ook de dorpskerk stond. Op het oude plein waren veel ouderen en jongeren samen aan het komen. Dit komt alleen nog voor in de dorpen van Andalusië, dat jong & oud samenkomt op zondag om gezellig bij te praten en wat te drinken.

Eenmaal aangekomen op het topje van de heuvel van Alóra, had je een prachtig uitzicht over de vallei. De vallei liep tot bergen van de kust, dus je had een prachtig uitzicht over een gebied van 20km. De vallei werd gebruikt voor landbouw, maar er lagen ook dorpen waar evenementen waren zoals een marathon. Het kasteel van Alóra was ook een imposant gebouw, waar een leuke historie aan vast zit.

Het kasteel van Alóra is begonnen als een vesting van de originele stammen die in Spanje leefde, en is toen gebouwd met gigantische keien. Toen de Romeinen 1500 jaar(!) daarna kwamen, vonden zij de heuvel van Alóra ook een prima plaats om een vesting op te bouwen. Die bouwde zij weer op de keien van de oorspronkelijke bewoners. Dit is te zien aan het gemetselde muurtje daar weer boven op. 600 jaar daarna waren de Romeinen weer verdwijnseld,  en kwamen de Moren (Arabieren uit Marokko) in Alóra wonen. Die bouwde op het metselwerk van de Romeinen een muur van klei. Toen kwamen 700 jaar later het laatste volk, de Christenen. Die bouwde weer een rommel laag van steen op de laag met klei. Zo eindigde de geschiedenis van het Kasteel van Alóra, want na de Christenen was Alóra niet meer van strategisch belang.

Het kasteel in Alora

Het kasteel in Alora

Na ons educatief momentje boven op Alóra vervolgde wij weer onze reis. Ditmaal gingen wij naar El Chorro, één van de hoogste gebergtes van Spanje. Hier was een pas die populair is bij bergbeklimmers en mountainbikers. Bij de pas is ook een horizontale brug op een verticale berg genaamd ‘Caminito del Rey’.  (hier is ook een artikel op onze blog te vinden: https://inlandandaluciablog.wordpress.com/2013/03/18/bobastro-middeleeuws-vesting-in-el-chorro-alora/ ) Deze brug wordt vaak beklommen door adrenaline junkies, en is aangelegd om een aquaduct te bouwen en om deze beter te bereiken. Tegenwoordig is deze brug verboden en is vrij dodelijk.

Adrenaline Junkies op de El Chorro.

Adrenaline Junkies op de El Chorro.

Wij vervolgde onze tocht weer een kilometer verder en kwamen bij het restaurant El Kiosko, waar ze Andalusische tapas verkochte. (http://www.restauranteelkiosko.com/) Hier hebben vrijwel de hele menukaart van tapas besteld, aangezien deze erg goedkoop was. De tapas zijn echt heerlijk en dit  restaurant is een aanrader voor iedereen die in de buurt is.

Vanaf El Kiosko trokken wij dieper het binnenland in, waar we door het vrij moderne dorp Campillos naar het stadje Ronda trokken. Toen wij onderweg waren kwamen wij ook langs het typische Andalusische dorp Olvera, die prachtige oude witte Spaanse huizen kent. Op het topje van Olvera is net als in Ronda een fort gebouwd, alleen deze door de Moren. Aangezien de Christenen het er niet mee eens waren dat een Arabisch gebouw het hoogste puntje was van Olvera, bouwde zij een kerk zo groot als de kathedraal van Malaga die boven het Arabische fort uitstak.

ronda, 19 century, inland properties, finca, cortijo, apartment, villa, andalusia

De nieuwe brug van Ronda.

Het oude deel van Ronda was geheel gebouwd op een klif, en gaf dat een imposante gezicht op beneden. Het centrum van Ronda is een must-have om te zien, met de drie beroemde bruggen en vele musea. Er is bijvoorbeeld een museum geweid aan de rovers uit de omgeving van 19de eeuw die onder hetzelfde mom als Robin Hood roofde. In de 19de eeuw zijn er ook veel befaamde schrijvers uit heel Europa naar Ronda getrokken, en vandaar dat Ronda vaak verheerlijkt is in hun boeken. Een ode aan de schrijvers is te zien op de foto. Wij hebben op onze blog eerder een stuk geweid aan Ronda, te vinden hier: https://inlandandaluciablog.wordpress.com/2013/03/14/ronda-romantisch-costa-binnenland/. Na het bezichten van het prachtige centrum van Ronda, gingen wij verder op reis. Deze keer naar een speciaal stukje kust aan de Costa del Sol.

Daar kwamen wij  aan in een voorstadje van Marbella, genaamd Puerto Banus. Daar liepen wij ons laatste rondje, en kwamen wij niet alleen langs Ferrari’s en dure Jachten, maar ook langs verschillende vestigingen van Louis Vutton en Dolce & Gabbana. Veel Arabische sjeiks en Russische oligarchen hebben hier hun tweede huis en tweede boot. Ook imposant was de moskee aan de doorgaande weg die alleen voor een bekende sjeik was.  Meer over de glitter & glamour van Puerto Banus en Marbella hier: https://inlandandaluciablog.wordpress.com/2013/03/05/marbella-luxe-en-typisch-aan-de-costa-del-sol/.

ferarri, marbella, puerto banus, expensive, rent, apartment, inland properties

1 van de vele dure Ferrari’s in Marbella en Puerto Banus

2 thoughts on “Een roadtrip door het binnenland van Andalusië.

  1. Pingback: CAMINITO DEL REY HIDDEN TREASURES : BOBASTRO CASTLE | Inland Properties Andalucía Blog

  2. Pingback: CAMINITO DEL REY HIDDEN TREASURES : BOBASTRO CASTLE - Inland Properties Andalucia Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s