El Torcal, doolhof van steen in Antequera Spanje

El Torcal

El Torcal (Photo credit: magro_kr)

El Torcal de Antequera is een natuur park van 1.171 hectare en ontstaan op 18 juli 1989.Het is gelegen in de gemeente Antequera en in de provincie Malaga in Andalusië. Het is bekend  om de vreemde vormen die de verschillende agenten van erosie hebben gevormd in kalksteen en vormt een uitstekend voorbeeld van een karst landschap.

GESCHIEDENIS

De oorsprong gaat terug naar de Jura-periode. In die tijd was het gebied een lange gang die de zee verbond van de Golf van Cadiz naar Alicante, de primitieve Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Tijdens de Alpine veranderingen in het Tertiair of Cenozoïcum, was er de opkomst van de kalksteen sedimenten op de bodem van de oceaan wat resulteert in de bergen  waarvan de toppenvaak de vorm van een paddestoel aannamen.

GEOLOGIE

English: Karst formation in El Torcal in Anteq...

English: Karst formation in El Torcal in Antequera, Spain Deutsch: Karstformation in El Torcal in Antequera, Spanien Español: Formación kárstica en El Torcal de Antequera, España (Photo credit: Wikipedia)

El Torcal kalksteen bestaat uit drie soorten: Oolitic en klastische breccia. Ze hadden allemaal hun oorsprong in de zee tijdens de Jura-periode tussen 250 en 150 miljoen jaar geleden. De sedimenten werden verzameld op de zeebodem en gecementeerd door de werking van zouten en mariene ontbinding . Dan werden deze sedimenten meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel geduwd door tektonische krachten.

Later werd een reeks van scheuren en breuken gegenereerd en storingen in systemen die elkaar kruisen in een rechte hoek (NW-ZO en NO-ZW). De erosie heeft de ineenstorting van dergelijke scheuren geproduceerd wat we vandaag de dag de gangen noemen.

Vanaf dit punt is het gebied onderhevig aan een proces van erosie genaamd karst.

De vorst in de rots samen met de differentiële ontbinding van kalksteen voor de verschillende effect van het zuur aanwezig in atmosferische CO2 in het water regen, naar het model van de rotsen. Deze wig singulariteiten heeft  de rots gebeeldhouwd.

Het creëren van een uitgebreide verzameling van natuurlijke voorwerpen waaraan zij gelijkenissen kunnen toeschrijven met vormen van het dagelijks leven: de schroef, de oude hoed, de verrekijker, de beker enz. Bovendien wordt de ontbinding van stenen aan het oppervlak geresulteert in wat bekend staat als Lenar of lapiaz, een rotsachtig terrein waar het moeilijk is om te voet verder te gaan.

ONDERGRONDSE

English: Karst at El Torcal de Antequera, sout...

English: Karst at El Torcal de Antequera, southern Spain Deutsch: Karst in El Torcal de Antequera, Südspanien (Photo credit: Wikipedia)

Net als alle kalksteen massieven presenteert El Torcal een enorme hoeveelheid kuilen, grotten en andere ondergrondse vormen die zijn onderzocht en meer dan honderd jaar dateerde. Verticale dieptes reiken tot 225 meter diep (Union Gap). Zo zijn ook populair Blue Chasm (-115 m), Sima Vrouwen (-90), van Green Navazo, sima Scratch, de Ram.

Andere horizontale regels zijn van groot historisch belang als de Cueva del Toro en Marinaleda prehistorische sites. Het stratigrafische bewijs del Toro behoudt leefgebied bezetting vanaf het begin van het Neolithicum, kopertijd en tot later. In Marinaleda daarentegen lijkt het of er eerder secundaire werden begraven. De oorsprong van deze holtes ook werkwijzen van ontbinding en verbreding van kalksteen, lucht-en ondergronds, door de werking van regenwater

HOE KOM JE ER.

English: Cabra montés in El Torcal, Málaga, Spain

English: Cabra montés in El Torcal, Málaga, Spain (Photo credit: Wikipedia)

Vanaf Malaga  neem je de N-331, ter hoogte van Casabermeja lokale weg die gaat naar Villanueva de la Concepción, waar het ongeveer 6 kilometer duurtom El Torcal te bereiken.

Van Antequera, neem je de weg 3310 naar Villanueva Concepción.  Ontmoeting met Torcal kruising is ongeveer in 12 km.

Van De Pedrizas verlaten de N-331 op km. 140,5. Volg de weg die leidt naar de tweede stad (momenteel in slechte staat).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s